Παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια

Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν και δεν πρέπει να αλλάξουν.
Τις μέρες του Πάσχα το έθιμο λέει να 
φτιάχνουμε τα  πασχαλινά κουλούρια.
Πρέπει να μοσχοβολήσει το σπίτι από τις 
μυρωδιές των υλικών που ψήνονται.
Όλη η διαδικασία θα ξυπνήσει αναμνήσεις και θα 
μας βάλει στο πνεύμα των ημερών.
Ενώ οι μικροί μας φίλοι σίγουρα
θα το διασκεδάσουν δίπλα μας.
Αν δεν θέλετε να μπλέκονται στα πόδια σας
δώστε τους ένα κομμάτι ζύμη να φτιάξουν 
το δικό τους δημιούργημα.
Αυτό θα είναι ή δική τους ανάμνηση
αργότερα. 
Για να τα φτιάξουμε θα χρειαστούμε:

 


Υλικά:
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
500 γρ. βούτυρο αγελάδος 
7 αυγά (+1 για την επάλειψη) 
1 κιλό ζάχαρη (από το οποίο κρατάμε ένα ποτήρι) 
1 ποτήρι γάλα (όχι εντελώς γεμάτο) 
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι 
30 γρ αμμωνία (όχι παραπάνω γιατί τα κουλουράκια θα ανοίξουν) 
5 βανίλιες 
Εκτέλεση: 
Λιώνουμε ελαφρά το βούτυρο σε μπεν μαρί. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5'. 
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας το γάλα και το χυμό. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ μεγάλης χωρητικότητας και προσθέτουμε το ξύσμα, την αμμωνία, τις βανίλιες και λίγο λίγο το αλεύρι, 
αφού το έχουμε κοσκινίσει ( το κοσκίνισμα θα κάνει τα κουλουράκια μας πιο αφράτα). Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη τόσο σφιχτή ώστε να μην κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα (όχι περισσότερο γιατί θα σφίξει πολύ η ζύμη). Βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε τα κουλουράκια σε ό,τι σχήμα επιθυμούμε. Τοποθετούμε σε ταψί του οποίου τον πάτο έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Χτυπάμε ένα αυγό και αλείφουμε με αυτό τα κουλουράκια (η διαδικασία αυτή  δίνει χρώμα στα κουλουράκια μας και τα κάνει να γυαλίζουν). Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20΄.
 Για να δείτε  τα νηστίσιμα κουλούρια πατήστε ΕΔΩ
Καλή Επιτυχία!