Φρυγαδέλια (Συκώτι στην μπόλια)

Νοστιμότατος μεζές αλλά και κυρίως πιάτο με αρώματα και δυνατή απολαυστική γεύση!!!!!
Υλικά:
1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
 2 μπόλιες αρνίσιες όσο πιο λεπτές γίνεται
 αλάτι 1 κ γ
 πιπέρι 1/4 κ γ
 ρίγανη 2 κ γ
 λαχανικά κατά την δική μας προτίμηση
Εκτέλεση:
   Κόβουμε το συκώτι σε κομμάτια περίπου
(3/4 από όσο είναι μια πλάκα βουτύρου) τα βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι και την ρίγανη .Στο μαρινάρισμα μπορούμε να προσθέσουμε και  κομμένα (πιπεριά-κρεμμύδι-ντομάτα..).Ανακατέβουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί από την προηγούμενη νύχτα ή τουλάχιστον για 3 με 4 ώρες.
 
Για να τα ετοιμάσουμε βάζουμε σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό την μπόλια  για να μαλακώσει.Την κόβουμε όσο μπορούμε σε τετράγωνα κομμάτια 20Χ20 (φτιάξτε το πρώτο κομμάτι για να δείτε πόσο θα πρέπει να κόψετε το κάθε κομάτι αναλόγως το μέγεθος που έχετε κόψει το συκώτι).
   Τοποθετούμε στην άκρη της μπόλιας το συκώτι και τυλίγουμε μια φορά, μετά πιάνουμε τις 2 άκρες τις κλείνουμε μέσα και τυλίγουμε όλη την μπόλια.Αφού φτιάξουμε όλα τα κομμάτια υπάρχουν 3 τρόποι ψησίματος (σούβλα-φούρνος-σχάρα) .
    Στην σούβλα θα τα περάσετε όλα μαζί αλλά θα πρέπει να δέσετε τα φρυγαδέλια με τζίβα(σπάγκο κέρινο) γιατί μέχρι να αρχίσουν να ψήνονται επειδή το συκώτι είναι μαλακό θα σας γυρνάει στι ίδιο σημείο. Θέλει γύρισμα με το χέρι όχι με μηχανάκι. Γυρίζουμε λίγο ανά διαστήματα και όχι συνεχώμενα. Κοιτάμε και γυρνάμε περίπου ανά 10 λεπτά, ίσως και γρηγορότερα αναλόγως την φωτιά και το ύψος που τα έχουμε μην τα ψήνετε πολύ χαμηλά για να μην αρπάξει και σπάσει η μπόλια.
    Στο φούρνο τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λίγο λάδι για να μην κολλήσουν και τα ψήνουμε στο γκριλ στους 180 βαθμούς.
    Και στην σχάρα ψήνονται όπως όλα τα κρέατα αλλά θέλει λίγο παραπάνω χρόνο και πιο συχνό γύρισμα να μην αρπάξει η μπόλια.Προσοχή στην σχάρα όχι πολύ δυνατή φωτιά γιατί η μπόλια βγάζει πολλά υγρά και θα σας αρπάζουν τα κάρβουνα.
Πρέπει να ξέρουμε ότι το συκώτι δεν το ψήνουμε πολύ να στεγνώσει, γι αυτό όταν η μπόλια έχει πάρει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα δοκιμάζουμε. Πρέπει να είναι έτοιμα

Καλή σας όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου