Σαυρίδια τσίρος

Τέτοια εποχή η μπύρα ή το ουζάκι αναλόγως την ώρα τραβιούνται.
Ένα σωρό μεζέδες για συνοδεία χταποδάκι ντομάτα λουκάνικο και ότι άλλο.
Αλλά ο τσίρος είναι από τα αγαπημένα μου.Τι χρειαζόμαστε;

Υλικά:
Σαυρίδια (καμία δεκαριά)αν είναι και κοκάλια ακόμα καλύτερα.
1/2 κρασοπότηρο λάδι
1 κ.γ. κοφτό  ρίγανη
χυμό από δύο λεμόνια
1  μέτρο σπάγκο
Οδοντογλυφίδες
Αλάτι
Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ψάρια, βγάζουμε τα εντόσθια και κόβουμε τα κεφάλια.Έπειτα τα παίρνουμε ένα ένα  τα κρατάμε με
την παλάμη μας πάνω σε ένα ξύλο κοπής και με ένα μαχαίρι τα κόβουμε από την μεριά της κοιλιάς για να τα ανοίξουμε στη μέση. Δεν χρειάζεται να βγάλουμε το κόκαλο.Σημειώνω ότι η ούρα δεν πρέπει να κοπεί. 'Επειτα παίρνουμε μία οδοντογλυφίδα
και την βάζουμε  στο ψάρι στη μέση περίπου.Τρυπάμε  από το μέσα μέρος της μίας πλευράς περνάμε πίσω από την ράχη και το ξαναφέρνουμε μέσα όσο πιο άκρη μπορούμε. Έτσι θα κρατήσουμε το σαυρίδι ανοιχτό.Τα αλατίζουμε, τα δένουμε από τις ουρές στο σπάγκο ανά δέκα πόντους περίπου και τα κρεμάμε στον ήλιο για αρκετές ώρες. Από το πρωί μέχρι το απόγευμα μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να χάσουν τα υγρά τους . Όταν είναι έτοιμα τα ψήνουμε στα κάρβουνα λίγο ίσα να πάρουν χρώμα και μυρωδιά.Σερβίρονται σκέτα και για όποιον θέλει φτιάχνουμε λαδολέμονο με το λεμόνι το λάδι και την ρίγανη.