Ρεβύθια με κριθαράκι (μανέστρα)

Είναι ένα φαγητό νηστίσιμο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χορταστικό. τα υλικά που θα χρειαστούμε δεν έχουν μεγάλο κόστος και δεν
θα μας ταλαιπωρήσει η διαδικασία του.
 Υλικά :
1/2 κιλό ρεβίθια
1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό
1/2 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1/2ποτήρι του νερού σπορέλαιο
Αλάτι, πιπέρι
1 πρέζα ρίγανη τριμμένη
200 γρμ κριθαράκι μέτριο



Εκτέλεση:
Τα ρεβίθια που θα βράσουμε τα βάζουμε από την προηγούμενη νύχτα σε μία λεκάνη με νερό και προσθέτουμε λίγο αλάτι ή μισό κουταλάκι σόδα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
   Την επόμενη μέρα τα βγάζουμε από το νερό και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε μπόλικο νερό μέχρι να τα καλύψει καλά και αφήνουμε να βράσουν. Όσο βράζουν ξαφρίζουμε με μία τρυπητή κουτάλα.
    Όταν τελειώσει το ξάφρισμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο,ή τριμμένο στον τρίφτη,
το ελαιόλαδο, την δάφνη την ρίγανη και τον πελτέ.Τα αφήνουμε να βράσουν. Αν χρειαστεί  προσθέτουμε ζεστό νερό .Το αλάτι και το πιπέρι τα βάζουμε  στο τέλος γιατί με το αλάτι σφίγγουν τα όσπρια και το πιπέρι για να κρατήσει το άρωμά του.
     Λίγο πριν βράσουν ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε τακτικά για να μην μας κολλήσει ενώ χαμηλώνουμε την φωτιά αν δεν έχει βράσει και χρειαστεί νερό προσθέτουμε λίγο ακόμα .
 μόλις πιει το νεράκι του σβήνουμε και κατεβάζουμε .
      Σε ένα μπρίκι καίμε το σπορέλαιο. Μόλις κάψει καλά
το ρίχνουμε στην κατσαρόλα πάνω από τα ρεβίθια να ζεματιστούν σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε 2 με 3 λεπτά . Σερβίρουμε στο πιάτο με λίγο φρέσκο πιπέρι ακόμα για το άρωμα.

2 σχόλια: