Γλυκό του κουταλιού νεκταρίνι ροδάκινο

Δύο φρούτα πλούσια σε άρωμα και γεύση που θα τα παντρέψουμε για να μας τα δώσουν σε μία κουταλιά μαζί με μια ελαφριά οξύτητα, που σπάζει την έντονη γλύκα.
Υλικά:
1/2 κιλό ροδάκινα
1/2 κιλό νεκταρίνια
1 κιλό ζάχαρη
2 βανίλιες
3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα ή λουΐζα
1 κ.σ. χυμό φρέσκου λεμονιού
2 ποτήρια νερό

Σημείωση:
Τα φρούτα φροντίζουμε να μην είναι ούτε πολύ ώριμα ούτε πολύ άγουρα.


Εκτέλεση:
  Πλένουμε τα φρούτα και καθαρίζουμε την φλούδα, τα κόβουμε στη μέση και βγάζουμε τα κουκούτσια. Έπειτα τα ξανακόβουμε ώστε το κάθε φρούτο να μας δίνει τέσσερα  κομμάτια.
Καλό είναι να καθαρίσουμε και στο μέσα μέρος εκεί που ακουμπάει το κουκούτσι πολύ ελαφριά με ένα μαχαιράκι.
   Τα βάζουμε σε ένα ταψί μαζί με την μισή ζάχαρη και τα αφήνουμε για δύο ώρες στον ήλιο.
Μετά από αυτή τη διαδικασία τα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα με το ένα ποτήρι νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει ή ζάχαρη. Βοηθάμε λίγο με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύοντας ελαφριά. Μόλις λιώσει ρίχνουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη και το άλλο ποτήρι με το νερό. Εφαρμόζουμε την ίδια διαδικασία. Όταν λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε τις βανίλιες και την αρμπαρόριζα ή την λουΐζα. Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι, αλλά πρέπει να προσέχουμε γιατί αφρίζει και χρειάζεται ξάφρισμα με μία τρυπητή κουτάλα. Μόλις δέσει το σιρόπι ρίχνουμε το λεμόνι και κατεβάζουμε από την φωτιά. Πρέπει να μείνει να κρυώσει πριν το βάλουμε στα βάζα που έχουμε αποστειρώσει πριν.
Καλή επιτυχία!