Σταφύλι γλυκό του κουταλιού

Είναι η εποχή του σταφυλιού και έχει την τιμητική του. Ευκαιρία να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού,
χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία και λίγες διαδικασίες.

Υλικά:
1 κιλό σταφύλια (σταφίδα)
800 γρμ ζάχαρη
2 βανίλιες
2 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 ποτήρι του κρασιού νερό

 Εκτέλεση:
  Μαδάμε τις ρόγες από το σταφύλι προσέχωντας να είναι καθαρές από τα κοτσανάκια και τις ξεπλένουμε καλά σε κρύο νερό.
  Έπειτα το απλώνουμε σε ένα ταψάκι, ρίχνουμε από πάνω την μισή ζάχαρη και το αφήνουμε 2-3 ώρες στον ήλιο.
 
Μετά από αυτό το παίρνουμε και το αδειάζουμε σε μία κατσαρόλα.Αφήνουμε όπως είναι να βράσει σε χαμηλή φωτιά να λιώσει η πρώτη ζάχαρη και αφού λιώσει ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαζί με το νερό.
  Με ένα ξύλινο κουτάλι βοηθάμε να λιώσει ή ζάχαρη για να μην μας καραμελώσει από κάτω. οι κινήσεις μας με πρέπει να είναι αργές ώστε να μην λιώσουμε τα σταφύλια. Δεν χρειάζετε πολύ ανακάτεμα 3-4 φορές.
  Το αφήνουμε να συνεχίσει το βράσιμο πάντα σε χαμηλή φωτιά.
Όταν δούμε ότι έχει μισοδέσει το σιρόπι ρίχνουμε τα μυρωδικά (βανίλια και αρμπαρόριζα) και το αφήνουμε να δέσει. Για να δοκιμάσουμε το δέσιμο του σιροπιού βγάζουμε λίγο σε ένα πιατάκια και το κρυώνουμε. έπειτα με ένα κουταλάκι ρίχνουμε μία σταγόνα επάνω στο νύχι μας και αν στέκετε είναι έτοιμο. Τότε ρίχνουμε το λεμόνι, αφήνουμε 1 λεπτό και σβήνουμε την φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και έπειτα το αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Για να αποστειρώσουμε τα βάζα μπορούμε να τα βάλουμε σε ζεστό φούρνο στους 100'' για 2-3 λεπτά ανοιχτά μαζί με τα καπάκια τους . Τα βάζουμε με ένα γάντι προσέχωντας να μην καούμε και τα γεμίζουμε ζεστά όπως είναι.Κλείνουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.